lauantai 31. elokuuta 2013

Göteborgs Rapé: Summer Edition 2013 Havtorn

Kun puhutaan Göteborgista, ensimmäisenä mieleen tulee joko kaupunki, Göteborgs Rapé tai Göteborgs Prima Fint.

Göteborgs Rapé:lla on oma käyttäjäkuntansa, kuten myös Generalilla ja Ettanilla. Rapé on yksi ehdottomista suosikeistani, mutta myös General maistuu - Ettan ei. Rapésta on muutama makuversio tarjolla myös, mutta näihin harvemmin laivalla törmää, joten niitä saa etsiä maista käsin.

Makuina ovat lime ja puolukka, sekä nyt arvosteltavana oleva Summer Edition 2013: Havtorn, joka siis on tyrnimarja.

Pussit ja niiden koostumus vastaavat tavallista Rapé pussia, mutta normaalin maun lisäksi pussit ovat saaneet tyrnimarjan maun, joka ei kuitenkaan liiaksi puske esille. Se, onko tyrnimarja makunystyröitä nostattava kokemus, on käyttäjästä itsestään kiinni. Mielestäni makukokonaisuus oli kuitenkin varsin piristävä ja toi sopivasti vaihtelua tavalliseen Rapéen verrattuna.

Rapélle tyypillisesti pussit ovat pakattuna siististi, nikotiinipitoisuus on 8mg/g ja pakkaus on tutun sininen.

Yhteenvetona pussit "toimivat" kuten yleensäkin white -pussit, eli eivät valuta turhan aikaisin, ovat Rapélle tyypillisesti miellyttävää materiaalia ja makunsa puolesta loistavaa vaihtelua. Saammekohan ensi kesänä maistaa kenties lakan makuisia pussukoita?

Arvosana: 3½/5

torstai 29. elokuuta 2013

Blue Ocean

Tällä kertaa arvosteltavana on Blue Ocean, joka on tanskalaisen AG Snus yrityksen valmistama tuotos. Kyseinen nuuska on saanut makunsa, nimensä ja etenkin värinsä nimenomaan Tanskaa ja AG Snusia ympäröivästä sinisestä merivedestä.

Pussit ovat ns. white pusseja, mutta ovat kuitenkin sinisiä väriltään. Tuoksusta ja mausta tulee ehkä kaukaisesti mieleen raikas meri-ilma, mutta muutoin maku vastaa perusnuuskaa ilman makua.

Pussit ovat suhteellisen kuivia, whitelle tyypillisesti. Materiaali ei myöskään omaa ylähuulta miellytä ja pussit alkavat yllättävän nopeasti valuttamaan mehujaan. Nuuskamehujen maku on aikamoisen kitkerä verrattuna moneen muuhun, joten niellä sitä ei kannata.

Päivittäiseen käyttöön tätä en suosittele, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen halvan hintansa ja erikoisuutensa takia.

Arvosana: 2/5


lauantai 24. elokuuta 2013

Tukholman nuuskakaupat: Kungstobak

Ajattelin vaihtelun vuoksi kirjoittaa jostain muustakin, kuin pelkästään eri nuuskamerkeistä ja/tai mauista.

Tukholmassa on lukuisia kioskeja, joista saa tupakkatuotteita, myös nuuskaa. Liikkeitä, joista saa suuria määriä ja eri merkkejä onkin sitten harvemmassa. Vielä kun puhutaan kohtuullisista hinnoista, ei pikkuiselle kioskille välttämättä kannata edes mennä.

Oma lukunsa on kuitenkin muutamat yksittäiset putiikit, joissa nuuskapurkit ovat näyttävästi esillä, hinta on kohdillaan ja lähes mitä tahansa merkkiä tai makua on saatavilla - ja jos ei ole, voi sitä tilata.

Oma kokemus pohjautuu Tukholman keskustassa sijaitsevaan Kungstobak -liikkeeseen, josta kannattaa ehdottomasti hakea nuuskansa, jos jotain erikoisempaa on vailla. Lisäksi monen merkin hinnat voivat olla huomattavasti halvemmat, kuin mitä vastaava määrä olisi laivalla. Huomioitavaa on kuitenkin, että ne tax free nuuskat yleisesti ottaen ovat siellä laivalla halvempia - nyt puhutaankin sellaisesta valikoimasta, jota laivalta ei saa.

Kungstobakissa sinua palvelee hyvin englantia puhuva herrasmies (yleensä) ja tiskillä on tarjouksessa olevia pötköjä näytillä. Näitä pötköjä ei siitä tiskiltä kuitenkaan tarvitse ostaa, vaan kaveri hakee kylmästä tuoreet tornit matkaan. Lisäksi kaapit ovat pullollaan irtopurkkeja ja tietysti näiden irtopurkkienkin torneja löytyy, joskaan eivät ole näytillä.

Esimerkkinä voinen sanoa, että kolme tornia ja kuusi irtopurkkia irtosi samalla hinnalla, kuin Siljalla ollut tarjous (Ettan). Ettan ei itseäni kiinnosta, joten valinta oli helppo. Mukaan tarttui tuolloin mm. Offroad White Coola (210kr/torni), Oden's Extreme White Lakrits (170kr/torni), Blue Ocean (260kr/torni) ja erilaisia irtopurkkeja 40-55kr/kpl.

Hinnat ovat tuosta hetkestä toki voineet vaihtua, mutta hintataso on yleensä ollut aikalailla sama. Esimerkiksi Thunderia on löytynyt 260kr/torni hintaan, Knoxit ovat olleet 365kr/torni. Yleisesti ottaen hintahaitari vaihtelee 170kruunusta ylöspäin ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Jos satut Tukholmassa käymään, suosittelen ehdottomasti Kungstobakissa piipahtamista!

Kungstobakin sijainti ja yhteystiedot

perjantai 23. elokuuta 2013

Catch White Eucalyptus Portion

Vihdoin arvosteluun pääsee makunuuskien ykköstykki, siis omasta mielestäni: Catch Eucalyptus!

Oma nuuskan satunnainen ja myöhemmin vakituinen käyttö alkoi tällä kyseisellä maulla, joskin kyseessä oli Siljan valikoimissa silloin ollut "mini" pussi, eli naurettavat 4mg/g nikotiinia sisältävä nuuska.

Myöhemmin sain jotakin kautta käsiini myös ihan oikean kokoista pussia ja ai ettien että, myytyä miestä!

Joskin yleisesti ottaen huulessa on jotakin ihan "tavallista ja tylsää", makunuuskan tuoma vaihtelu on aina mukava kokemus, eikä vieläkään ole Catchin voittanutta tullut vastaan.

Pakkaus on vuosien saatossa muuttunut, mutta sisältö on säilynyt herkullisena. Pakkaus on nykyisin tylsän valkoinen ja vanha "eucalyptuksen väri" on säilyttänyt olemassaolonsa lähinnä fontin värityksessä. Itse pussit ovat pakattu Catchille tyypillisesti siistiin ympyrään/tähteen tms, joten oma annos on helppo napsaista sormien väliin ja sujauttaa huulen alle jemmaan.

Maku on todella raikas, mutta ei puske esille hammastahnan omaisesti liikaa pinnalle, kuten monilla frosted -versioilla on tapana tehdä. Pussit eivät herkästi mehujaan valuta, joten tästä herkusta voi nauttia vähän pidempäänkin. Pussit ovat pehmeitä ja mukavan tuntuisia. Jos polttaisin menthol -tupakkaa ja joku tyrkyttäisi minulle nuuskaa, toivoisin sen olevan nimenomaan tätä.

Arvosana 5/5, jos makunuuska kolahtaa!


torstai 22. elokuuta 2013

Nick and Johnny: Crushed Ice Extra Strong Mint

Kuten edellisessä artikkelissa lupailin, seuraavana piinapenkkiin joutuu N&J:n Crushed Ice Extra Strong Mint.

Tämä on suhteellisen tuore tapaus laivojen valikoimissa, kuten myös aiemmin arvosteltu General White Mint. N&J:tä myydään 5-pakkauksissa, mutta hinnaltaan ne ovat jopa hivenen halvempia kuin muut tornit.

N&J:n pakkaus on oikein tyylikäs, mutta sisältö on pakattu sekasotkuksi vrt. General.

Kun kannen aukaisee, selkäpiitä alkaa karmimaan ja muistot Wintergreenin hirveästä mausta palaavat mieleeni - onko tämä taas uusi pettymys, vai positiivinen yllätys?

Biitti huulessa on hajuunsa nähden positiivinen yllätys, sillä mitään Wintergreeniä en pysty yökkäilemättä käyttämään. Tästä irtoaa pienehkö mintun maku, mutta ei ole mitenkään verrattavissa White Minttiin.

Extra Strong -labelista huolimatta kyseessä on omaan makuun "vain" strong nuuska, eli 14mg/g.

N&J Crushed Ice sopii mainiosti virkistäväksi vaihteluksi, mutta itse en sitä päivittäiseen käyttöön kelpuuttaisi.

Arvosana: 2½/5


Lähiaikoina katsastamme mm. seuraavia tuotoksia: Göteborgs Rapé White Portion, Lime ja Lingon Portion sekä Oden's Extreme White Dry Lakrits. Stay tuned!